Les 4 grans cròniques catalanes
Les quatre grans cròniques catalanes van ser escrites durant els segles XIII i XIV, a instància dels comptes reis catalans, en el període que va del regnat de Jaume I el Conqueridor (1213-1276) fins el de Pere el Cerimoniós (1336-1387), autors de dues de les grans cròniques. Les altres dues són de Ramon Muntaner i de Bernat Desclot.
Quan la corona d’Aragó es va expandir per la Mediterrània als segles XIII i XIV va passar per moments d’eufòria en tots els àmbits polític, econòmic i cultural. És lògic que s’hi produís una literatura èpica que en celebrés les gestes heroiques, però no s’ha conservat, tot i que se sap que va existir perquè apareixen fragments prosificats d’aquesta literatura èpica a les “quatre grans cròniques”.
Són textos històrics en prosa que reflecteixen el moment de màxim esplendor de la corona catalanoaragonesa: les conquestes de Mallorca i de València, l’expansió per la Mediterrània (conquestes de Sicília i de Sardenya i les expedicions al nord d’Àfrica) i, posteriorment, les etapes menys bel·licoses i més centrades en les intrigues de la cort.
crònica 1 f. [FLL] [HIH] [LC] Recull de fets històrics generalment circumstancials i no encaixat rígidament dins unitats cronològiques tot i que respecta l’ordre en el temps. La crònica de Muntaner. |
Crònica de Jaume I el Conqueridor o Llibre dels feits
És la primera de les quatre grans cròniques i va ser escrita entre 1240 i 1274 amb la participació directa del rei Jaume I. Té un marcat caràcter autobiogràfic. Es tracta d’unes memòries del mateix Jaume I. Hi apareixen aspectes íntims i humans del rei al costat de la narració dels fets de la conquesta de Mallorca i València.
Crònica de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere d’Aragó e dels seus antecessors passats
Aquesta crònica tracta sobretot dos grans temes: la conquesta de Sicília i la invasió de Catalunya pels francesos i el seu alliberament pel rei Pere II el Gran.
Crònica de Ramon Muntaner
És la més ambiciosa: comprèn cinc regnats. Els protagonistes en són els reis i el mateix autor, que explica les empreses diplomàtiques i militars en què ell també va participar.
Crònica del rei Pere III el Cerimoniós
És la darrera de les quatre grans cròniques i va ser acabada el 1386. Va ser dictada pel rei Pere III el Cerimoniós i copiada pels seus escrivans. És una crònica autobiogràfica i té una finalitat clarament propagandística: Pere III la concebé com una eina per justificar les seves decisions polítiques. A diferència de les anteriors, la crònica del rei Pere no conté cançons de gesta.
Per saber-ne més
Les quatre grans cròniques medievals
Per practicar
Llegeix aquest fragment de la Crònica de Ramon Muntaner i fes les activitats proposades. Quan madona Margarida va perdre el marit estava tan trista que no va voler tornar-se a casar, però quan va demanar els seus drets al principat d’Acaia va rebre una resposta hostil dels qui en tenien el control. Així, Margarida va assabentar-se que a Sicília hi havia l’infant Ferran, que era fill del rei de Mallorca i que no tenia ni dona ni terres, i va pensar que no hi hauria ningú al món amb qui la seva filla estigués més ben col·locada, i que Ferran aconseguiria per grat o per força tots els drets que li havien pres al principat d’Acaia. Ramon Muntaner, Crònica (adaptació del capítol 263). |
Deixa un comentari