A continuació teniu 2 articles i un vídeo que parlen de la salut del català al segle XXI.
- Feu una llista dels temes que s’hi tracten i les opinions que s’hi expressen.
- Després, organitzeu un debat a l’aula sobre algun d’aquests aspectes.
- Finalment, redacta un article dopinió on exposis la teva visió del català en la societat actual.
El futur incert del català: serà una llengua del segle XXII?
La llengua catalana té 10 milions de parlants, però pateix una tendència a la baixa i no té la supervivència garantida si no se’n garanteix la transmissió. Utilitzar-la en totes les situacions i plataformes i no només a les aules és un dels reptes que té.
“El 45% de les llengües del món podrien desaparèixer en el transcurs d’aquest segle. Una d’elles podria ser el català, una llengua minoritzada amb 10 milions de parlants, que tot i estar en perill d’extinció és l’idioma sense estat més gran de la Unió Europea. Hi ha moltes causes que han portat al català a aquest estadi, però hi ha solucions que poden revertir la situació. Ara bé, tal com assegura la professora titular de lingüística general a la Universitat de Barcelona Carme Junyent les llengües amenaçades “fa molt pocs anys que preocupen a la lingüística i a la humanitat en general. Si és que li preocupen”.
Llegeix l'article sencer a Públic
Us vam avisar. La salut del català, quaranta anys després
Josep Murgades, Carme Junyent i Jordi Badia radiografien la debilitat de la llengua en el quarantè aniversari del manifest dels Marges
“Fa quaranta anys, la revista de llengua i literatura Els Marges va publicar l’editorial ‘Una nació sense estat, un poble sense llengua’, que deu ser, juntament amb el manifest Koiné, l’escrit sobre la qüestió lingüística que ha aixecat més polseguera a Catalunya després de la dictadura. El manifest, nom amb què s’hi ha referit sempre tothom, feia una relació dels actes de repressió franquista contra el català i de la resta de causes que havien conduït la nostra societat del monolingüisme a un bilingüisme, causa, deien, de la situació precària del català. I hi preveien que, sense mesures que ho revertissin, el castellà podia acabar substituint el català.”
Llegeix l'article sencer a Vilaweb
L’estat de salut del català al “30 minuts”
Deixa un comentari